Nejnovější články

Naši partneři

Na výlet do Hradce Králové - turistický miniprůvodce

27. 6. 2017

Hradec Králové je menší a vcelku poklidné město v Čechách. Když se Vám bude chtít, můžete ho projít i pěšky z jednoho konce na druhý. Přes den tu nepotkáte živou duši a restaurace se zahrádkami vypadají, že jsou těsně před krachem.  Zato večer celé město svou přítomností oživí plno mladých turistů a i nejzapadlejší čajovna je narvána k prasknutí. Pokud jste spíše noční tvor, neváhejte sem vyrazit.
 

Romantické procházky

Město se může pochlubit hned několika parky. Nejkrásnější z nich jsou bezpochyby Jiráskovy sady, ve kterých naleznete malebný altánek, pod kterým se konají různé kulturní akce. Pocítíte tu nádhernou vůni spousty barevných květin. Pokud se Vám bude chtít park projít celý, můžete se dostat až na samý soutok řek Orlice a Labe, na kterém park leží. Možná budete mít to štěstí a zahlédnete na břehu roztomilou nutrii.

Jiráskovy sady
Žižkovy sady tvoří menší parčík, který však příjemně poslouží jako místo k odpočinku nebo na kratší procházky. Uprostřed parku najdete fontánu a kolem cesty hromadu laviček k posezení. Sady se nachází přímo pod městskými hradbami, čímž získávají romantický nádech.


nutrie

Třetím a největším parkem jsou Šimkovy sady. Na jejich prozkoumání budete potřebovat i celé odpoledne. Nachází se v něm dva rybníky a na tom větším z nich si můžete i vy samy zapádlovat na loďce, kterou Vám zde rádi zapůjčí. V širé zeleni se dále skrývá skatepark, vodní zahrady a slepecká stezka. Pokud máte po prozkoumání celého parku hlad, jsou tu k dispozici veřejné grily, kterých můžete kdykoli a zdarma využít. Takže honem do obchodu pro naložené masíčko a máte postaráno i o večerní program.


h












Bílá věž, Katedrála Svatého Ducha, Mariánský sloup

Tyhle tři památky máte oběhnuté za pár chvil. Leží totiž na stejném místě jen pár metrů od sebe a to na Velkém náměstí. Ale nebojte, můžete se tu zdržet i déle díky prohlídce Bílé věže, která je dostupná vždy v sezoně od dubna do září. Z jejího vrcholu uvidíte Hradec z ptačí perspektivy a to nejen přes den, ale také večer při stmívání nebo ráno při východu slunce. Bílá věž se tyčí do nebes a je viditelná snad z každého místa ve městě. Tato renesanční zvonice Vás jistě uchvátí.

Popojděte rovně přes náměstí, kde je k vidění 19 metrů vysoký Mariánský sloup. Motivem jeho postavení byla morová epidemie, které se město vyhnulo.

V severní části Velkého náměstí se hrdě tyčí Chrám Svatého ducha, který byl postaven již ve 14. století, a skrývá v sobě čtyři zvony.
 

Kde složit hlavu

Na ubytování v Hradci mám jeden osvědčený tip. Pension U Mlejna je pěkná, nově upravená budova, která působí přátelským dojmem a přímo v jejích prostorách se nachází úžasná hospůdka s venkovní zahrádkou, kde v létě snad ani nenajdete místo k sezení.

V pensionu jsou pokoje jako ze škatulky a k dispozici je společná útulná kuchyňka a společenská místnost.

hr





 






 
 

„Zajímavosti“ v Hradci

Je tu téměř nemožné najít restauraci, kavárnu, cukrárnu nebo i obyčejnou hospodu, kde by měli čepované limonády. Pokud si nedokážete točenku odpustit, musíte být hodně trpěliví a hledat nebo se spokojit s rozlévaným pitím.

MHD - jste zvyklý koupit si jízdenku například v automatu a označit si ji ve vozidle? Tak na to v Hradci zapomeňte. V Hradci Králové si jízdenku můžete zakoupit jen v trafice nebo u řidiče. Automaty tu sice existují, ale pouze na speciální karty, které nejspíš vlastní jen obyvatelé Hradce . Nebere se tu na vědomí žádný čas nebo snad tarifní pásma a jedna jízdenka je platná jen na jeden autobus. Tak mi to vysvětlila místní občanka. Takže pokud máte v plánu přestupovat, kupte si jízdenek tolik, kolik budete mít přetupů. Pokud seženete lístek, jediné místo k označení najdete u řidiče. Velkou trpělivost a šťastnou cestu :-)

Navštívili jste někdy Hradec Králové? Jak se Vám tu líbilo? O co jeho návštěvníci nesmějí za žádnou cenu přijít?

Miley 

schody svatba v hradcišimkovy sady