Nejnovější články

Naši partneři

Chia semínka - malá a nenápadná

12. 12. 2016

Co vlastně jsou a kde se vzala

Jsou to semínka rostliny šalvěje hispánské (Salvia hispanica), která pochází ze Střední Ameriky. Májí velkou energickou hodnotu, a proto dokáží dodat energii i při vysoce náročných fyzických výkonech. Mají totiž efekt postupného uvolňování, čímž je tělu energie dodávána po několim hodin.
Jsou schopná vázat na sebe vodu až do deseti násobku svého objemu - jsou tzv. hydrofilní.
Když se tedy nechají ve vodě nasáknout, vytváří hustý gel, který pozitivně ovlivňuje trávení a zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché tuky.
Chia jsou také bohatá na omega3 mastné kyseliny, které jak je známo si lidské tělo neumí samo vytvořit. Mají taky vysoký obsah bílkovin, minerálu, vitamínů, stopových prvků a vlákniny (tvoří až třetinu jejich hmotnosti).

Do čeho je přidat

Prakticky do čehokoli. Můžete je použít při přípravě polévek, kaší, moučníků, pečiva. Také do koktejlů a ovesných nápojů.
Chia jsou ve vaření výborným zahušťovadlem.

Další výhody a účinky

Nekazí se, jsou lehce stravitelná, nemají specifickou chuť, proto jejich přidáním do jídla nic nezkazíte. Jsou vhodná jak pro děti, tak těhotné ženy. Také jako doplněk stravy pro vegetariány a zejména pro osoby trpící cukrovkou druhého typu: postupnou přeměnou sacharidů regulují množství cukru v krvi.
Chia jsou především antioxidanty, zlepšují pamět a celkovou činnost mozku, také mají výborný vliv na srdce a cévy.

Jejich historie

Chia semínka byla součástí potravy už v době Aztéků a Mayů, kteří ji přidaváli snad do každého jídla, protože velmi dobře pociťovaly její vliv na své zdraví. Mleli je na mouku, lisovali na olej a přidávali do léčiv.
Na dlouhých výpravách sloužila jako výborný zdroj energie.
Svůj význam měla i při náboženských obřadech.
Jak to tak bývá, v pozdější době se začala nahrazovat obilím a zeleninou, což způsobilo, že málem vymizela a zachovala se v jen malém množství ve Střední americe.
Až v devadesátých letech minulého století zažívala svůj navrat a dnes je to jedna z nejoblíbenějších zdravých potravin.

Už jste také slyšeli o Chia semínkách? Do čeho je přidáváte?

Miley