Nejnovější články

Naši partneři

Základ domu – podlaha

3. 5. 2019

 

Podlaha je základem každého domu a je proto důležité se o ni náležitě starat. Je maximálně zatíženou částí domu a i podlaha se časem opotřebuje. Její výměna nebo renovace je pak nutná a tady je nejlepším řešením se poradit s odborníkem, který se přímo renovacemi podlah zabývá. Renovace dřevěných podlah je finančně méně náročnou záležitostí, než její celá výměna. A navíc bychom určitě renovaci neměli dělat sami. Nemáme určitě tolik zkušeností a také potřebné vybavení, které by nám při samotné práci určitě chybělo.

 

Renovovat podlahu nebo vyměnit?

 

Dřevěná podlaha - renovace dřevěných podlahVrátit dřevěné podlaze její původní krásu je právě v případě dřeva relativně jednoduché. Dřevo je velice oblíbený materiál a těší se velké oblibě i nadále. A to nejen pro své funkční vlastnosti, ale také zejména proto, že jde o ryze přírodní materiál, který je svým způsobem originál. Pokud máme doma tedy starší dřevěnou podlahu a chceme ji zachovat, máme dvě možnosti. První možností je, podlahu celou vyměnit a to v případě, že je prohnilá nebo vlhká a není možná renovace. Druhá možnost je, podlahu kompletně zrenovovat, a že to u dřevěné podlahy lze, si můžeme v článku popsat.

 

Kompletní renovace podlahy

 

Příprava renovace podlahyS pomocí profesionální firmy, která se renovacemi podlah zabývá, bude naše podlaha znovu jako nová. Rozsah poškození nám přímo sdělí technik a můžeme společně najít řešení, které podlahu dokonale zrenovuje. Jemné škrábance třeba od domácích mazlíčků, mechanické poškození, mezery mezi jednotlivými prkny nebo parketami, ale i velmi proslulé vrzání dřevěné podlahy, to vše lze odstranit. Renovace podlahy má několik etap, které je nutno dodržet, aby efekt byl co nejlepší. Při samotné renovaci podlahy můžeme docílit i odlišného vzhledu nebo jej přizpůsobit k interiéru.

 

Renovací dřevěných podlah získáme nejen nový vzhled podlahy, ale ušetříme také finanční prostředky, které bychom tak vynaložili do podlahy nové.

 

Postup práce

 

Broušení staré dřevěné podlahyZákladním úkonem renovace podlahy je především broušení. Tato činnost se nahrubo musí provádět z důvodu odstranění staré povrchové úpravy, jako je třeba lak a také k odstranění nečistot nebo různých skvrn, které na za ta léta používání objevily. Toto broušení sníží podlahu o necelé 2 mm, ale povrch bude dokonale čistý. Další etapou je tmelení, které zacelí veškeré mezery, spáry i prohlubně nebo nerovnosti. Pracovníci firem používají kvalitní tmelící prostředek, který musíme nechat dobře zaschnout. Jde ovšem doslova o mravenčí práci, protože je důležité zatmelit především mezery a spáry v rozích místnosti a u krajů, které hraničí se stěnou.

 

Jakmile máme takto přichystanou podlahu, můžeme opět přejít k broušení, které celoplošně povrch vybrousí i od přebytečného tmelu. Jemné broušení je pak potřeba k dokonale hladkému povrchu. Následuje vysátí podlahy od prachu a nečistot. Vše se provádí kvalitními bruskami a výkonnými vysavači, neboť jsou k této práci skutečně potřeba.

 

Finální úprava podlahy

 

Finální úprava renovované dřevěné podlahyPoslední fází renovace podlahy je její povrchová úprava. Jde zejména o lakování, které je nejběžnější a potom také olejování a voskování. Některé typy interiérů však mohou spíše vyžadovat odolné laky, které vydrží větší zátěž.